Az alábbi szemelvény a májusi Építés Spektrum című magazin műemlék felújítás témakörének részlete, részletesebben a magazinban olvasható.
 
Az egri Líceum 238 éves épülete a közelmúltban befejezett felújításnak és bővítésnek köszönhetően Magyarország egyik legkorszerűbb egyetemi épülete lett. A Nemzeti Fejlesztési Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program - A felsőoktatási tevékenységek színvonalának emeléséhez szükséges infrastrukturális és informatikai fejlesztések támogatása című pályázatán az Eszterházy Károly Főiskola „Líceum a természettudományért” című projektje 5 milliárd forint támogatásban részesült, amelyhez 300 millió forint az önrésszel járult hozzá az intézmény.
 
A Líceum épületét gróf Eszterházy Károly négykarú egyetem céljára építtette, az épületet és berendezését a 18. századi európai egyetemek színvonalának megfelelően alakította ki. Az alapító utódai az elmúlt évszázadok során több alkalommal korszerűsítették és felújították az egyetemi házat. A pályázat az Eszterházy-örökségre is építve vállalta az oktatás és kutatás infrastrukturális feltételeinek fejlesztését, amelyben a természettudomány és az informatika kiemelt figyelemben részesült.
 
A Líceum épülete:
A Líceum nem csak felsőoktatási szempontból fontos épület – „Magyarország első egyetemi célra emelt háza” –, hanem Eger város legdominánsabb, Magyarország egyik legjelentősebb barokk műemléke. Szabadon álló, négyzetet körülzáró, belső udvaros, kétemeletes középület. Három szárnyának tengelyében freskókkal díszített termek kaptak helyet, keleti homlokzatán nyolcszintes csillagásztorony, a Varázstorony található. Főhomlokzata a nyugati, amely erőteljesen előrelépő homlokzati középrizalittal épült, benne 3 lapított ívű, kőkeretes bejárati kapuval.
Az épületet bejárva szembetűnő, hogy az utóbbi 80 évben folyamatosan történtek fejlesztések, átszervezések, felújítások az épületen. Látható azonban az is, hogy a tovább lépéshez mindig csak egy-egy kisebb összeg állhatott rendelkezésre, ezért az épületnek mint műemléknek és az épületnek mint funkcionális egységnek a komplex vizsgálatára mostanáig nem volt lehetőség.
 
A földszint
A Líceum főbejárata a nyugati szárny tengelyében nyílik, és az Aulába vezet, melyhez szemben a Főlépcsőház, jobbra és balra a Körfolyosó két vége csatlakozik. Az északi oldal központi helyisége a nagy Könyvtárterem, melynek párja a déli oldalon a Zeneterem. A keleti szárnyban áll a Torony földszinti alépítménye, a befalazott egykori keleti bejárattal. A hátsó bejárat hiánya ugyan egyszerűbbé tette a látogatók ellenőrzését, de újbóli kibontása a Líceum turista forgalmának időszakos elkülöníthetősége szempontjából kívánatossá vált. Újra megnyílt a Torony alatti keleti bejáratot, hozzá új fogadótér és pénztár épült. Azokban a terekben, amelyek alatt új mélyföldszinti helyiség lett kibontva, a meglévő padlózat eltávolításra került, és új padlófödém készült.
Az Elektromos főkapcsoló helyiségből a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és az Eszterházy Károly Főiskola igénye alapján ki lett bontva a trafó, és a helyiség intézményi célokra lett hasznosítva. Az új trafóház az épületen kívül épült fel, az új Főelosztó helyiség a Mélyföldszinten kapott helyet.
Az akadálymentes használat biztosítása érdekében 2 db rámpa került elhelyezésre szimmetrikus elrendezésben az Aula és a Körfolyosó közötti falközökben, valamint 2 db rámpa szimmetrikus elrendezésben a keleti oldalon, a Torony alatti zsibongó tér és a Körfolyosó közötti falközökben.
 

A Varázstorony
A Varázstoronyban olyan technikai eszközparkot alakítottak ki, melynek segítségével a természettudomány szépségei bemutathatóak, varázslatosan szemléltethetőek akár több csoportnak is egyszerre. Az egyik, kifejezetten kísérletezési célokra kialakított teremben rendhagyó órák, speciális foglakozások szervezhetők, korszerű demonstrációs feltételekkel. A „mini Csodák Palotája” beléptető fogadóterében önálló kísérletes megismerés forgószínpada várja majd az érkezőket, gyakornokok szakmai támogató közreműködésével.
A Líceum második emeleti körfolyosójáról indul a Torony melletti keleti lépcsőház 3. emeletre továbbvezető 3 karú lépcsője. A Keleti lépcsőházhoz képest eltolt függőleges tengely mentén vezet a toronytestben kiépített, szűkebb keresztmetszetű eredeti lépcsőház egészen a 10. emeletig, a Csillagvizsgáló szintjéig.
A közelmúltban a harmadik szinten levő termek dupla belmagasságát utólagos födémekkel megosztották, és az alsó térrészekben tantermeket, a felső térrészekben, közvetlenül a boltozatok alatt irodákat alakítottak ki. A műemléki terek helyreállítása kiemelt fontosságú volt, ezért ezt az utólagos födémet visszabontották, és a torony eredeti tereit rekonstruálták. A kivitelezők az utólagos ajtókat kibontották, visszaállították az eredeti falnyílásokat, és a meglévők mintájára legyártott új „Líceum” típusú ajtókat építettek be. Az átalakításoknak megfelelően a korábbi 4. emelet megszűnt.
A jelenlegi negyedik emelet a Médiainformatikai Intézet szintje. Itt többek közt tanári szobák, kiadványszerkesztői iroda és informatikusi iroda kapott helyet, valamint ez a legfelső szint, ahol még vízvételi hely található.
Az ötödik emelet a Csillagászati Múzeum és a Planetárium – azaz a Varázsterem szintje. A Varázsterem jelenleg kettős célt szolgál. Egyik felében kapott helyet a közelmúltban az ország harmadik Planetáriuma, egy 6 m átmérőjű kupola és annak vetítőszerkezete.
A Varázsterem másik felében, asztalokon, egyszerű kísérletek bemutatására alkalmas, a látogatók számára is hozzáférhető eszközök tekinthetők meg, továbbá tárlókban elhelyezett kiállítási tárgyak láthatók.
A 6. emelet egy közbenső szint a toronytestben. A lépcsőn felérkezve egyetlen kis szoba nyílik szemben, ez a Csillagász melegedője, ahol korhű restauráció készült.
A 7. emelet a Kilátó terasz szintje. Innen fölfelé már kisebb keresztmetszettel, a kupolát hordozó filagória-szerű építménnyel folytatódik a Torony.
A 8. emelet a „Camera Obscura” szintje. A távcsöves vetítőszoba ablakai állandóan lesötétített állapotban vannak. A nézők itt egy speciális asztalt állnak körül, melyre a mai webkamerák őse, a körbeforgatható periszkóp, a „Camera Obscura” a lent elterülő város élő, mozgó, színes képét vetíti.
A legfelső szint jelenleg a 9. emelet, a Csillagvizsgáló szintje. Itt két fontos berendezés, a „Passage távcső” és az „Ekvatoriális távcső” állnak.

 

Szerző: chauvin  2012.06.04. 11:26 Szólj hozzá!

Címkék: eger egyetem felújítás műemlékvédelem műemlék líceum feltárás

A bejegyzés trackback címe:

https://farsangterv.blog.hu/api/trackback/id/tr134564393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása