Energiatudatos ikerház gépészeti rendszere

A cikk teljes terjedelmében az Építés Spektrum áprilisi számában olvasható. Most csak az országban egyedi megoldásnak számító légtechnikai kezelő rendszerről írok némi információt, gondolatindítóként.

Előzmények

Az épület Budapest egy fejlődő területére, az óbudai Harsány lejtőnél elhelyezkedő telekre lett tervezve. Az épület pinceszintből, földszintből és emeletből áll. A közmű hálózat kiépített, minden feltétel adott volt tehát egy gépészeti szempontból magas színvonalú, használati értékét tekintve kiemelkedő épület létrehozásához. A gépészeti tervezés a víz- és szennyvízhálózaton túl az épület központi fűtésére - hűtésére, és légtechnikai rendszerének kialakítására is kiterjedt.

Légtechnika

A légtechnikai rendszer alapvető célja természetesen az épület frisslevegő ellátásának biztosítása, minimális hőveszteség mellett. A helységek nagy részében található levegő befúvók és elszívók standard anemosztátok, a nappali és étkező helységekben pedig távolba fúvó fejjel vannak felszerelve a födémben lévő szintlépcső miatt. A befúvó és elszívó légcsatorna hálózat egyaránt kör keresztmetszetű FlexPipe flexibilis csőrendszerből készül.

A lakásonként 200 m3/h mennyiségű friss illetve elhasznált levegő szállítását a pinceszinti gépészeti helyiségekben elhelyezett kereszt-ellenáramú hővisszanyerős berendezés végzi. A frisslevegő beszívás az épület homlokzatáról lett megoldva egy esővédő zsalun keresztül. A frisslevegős légcsatorna szakaszba kerül továbbá a korábban említett talajkollektoros rendszer fagymentesítő kalorifere. Az elhasznált levegő vezetékei a pincefalon átvezetve a talajban elhúzásra kerültek az épülettől és a kerítésbe lettek integrálva. Ilyen estben figyelni kell a párakicsapódásra, melynek elvezetéséről gondoskodni kell. Mivel kidobó ágról van szó ezért, higéniás problémákat nem vet fel.

 A szellőző rendszert leállítani nem érdemes, de szabályozni igen. A beltérben lévő kezelőelem segítségével a kicserélt légmennyiség állítható, így ha kevesen tartózkodnak a lakásban, visszavehető, ha pedig vendégek jönnek, megemelhető a légcsereszám.  Egy saját fejlesztésű megoldásnak köszönhetően lehetőség nyílik továbbá, hogy az emeleti fürdőszobai, illetve mosókonyhai elszívás 2 db váltószelep segítségével átkapcsolható a földszinti kandallóhoz, illetve a konyhához. Így az épület szellőztetése igény szerint a mindenkori használatnak megfelelően működtethető.

Szerző: chauvin  2012.04.07. 14:52 Szólj hozzá!

Címkék: automatizálás szellőztetés hőszivattyú hőcserélő energiatudatos gépészet légtechnika

A bejegyzés trackback címe:

https://farsangterv.blog.hu/api/trackback/id/tr764369661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása