Lapostetők tűzvédelme 1/2. rész

Részlet az Építés Spektrum májusi számából

A lapostetőkre vonatkozó általános előírások
Az első feladat meghatározni milyen tetőket értünk lapostetők megnevezés alatt. A tetőket hajlásszög szerint a következő ábrán látható csoportokba lehet foglalni.
 
Lapostető alatt általában az alacsony hajlású tetőket, azaz a max. 5º (8,8%) hajlásszögű tetőket értjük.
Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Korm. rendelet ( OTÉK ) fogalom-meghatározásában csak a magastetők címszót találjuk meg:
Magastető: olyan tető, amelynek lejtése a 10%-ot meghaladja és általában tetőteret képez.”
 
Ha ez alapján lapostetőnek tekintjük azt a tetőt, ami nem magastető, akkor gyakorlatilag egyezést találunk a szabvány által definiált alacsony hajlású tetővel. ( 8,8% ≈10 % )
 
A lapostetők csoportosításával, szerkezeti kialakításával, hőszigetelésével, lejtésével és csapadékvíz-elleni szigeteléseivel foglalkozik az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége által kidolgozott „Tetőszigetelések tervezési és kivitelezési irányelvei” és a „Zöldtetők tervezési és kivitelezési irányelvei” kiadványok, amely más magasabb rendű hazai szabályozás hiányában a leginkább elfogadottak a szakmai körökben.
 A lapostetőket csoportosíthatjuk szerkezeti jellemzőik alapján. E szerint megkülönböztetünk:
-          egyenes rétegrendű,
-          fordított rétegrendű,
-          duó kialakítású,
-          kéthéjú hidegtetőt.
 
Használatuk alapján nem járható és járható lapostetőket különböztethetünk meg.
 
 A lapostetőkre vonatkozó tűzvédelmi előírások
A lapostetőket tűzvédelmi szempontból az OTSZ két nagy csoportra bontja:
-          a 60 kg/m2 felülettömeg feletti tetőfödémek
-          a 60 kg/m2-nél nem nagyobb felülettömegű tetőfödémek térelhatároló szerkezetei
 Lényeges különbség a két szerkezetcsoport között, hogy a 60 kg/m2 felülettömeg feletti tetőfödémeknél csak a tartószerkezetre vonatkozik a követelmény, a teherhordó réteg feletti egyéb rétegekre nem, a 60 kg/m2 felülettömeg alatti térelhatároló tetőfödémeknél viszont a komplett rétegrendet kell vizsgálattal minősíteni.
 
Csarnoképületek esetén már csak a könnyűszerkezetes (60 kg/m2 felülettömeg alatti) tetőfödém térelhatároló szerkezetekre találunk előírást a teherhordó szerkezetek csoportjában. Ezek szerint a csarnokolyan épület vagy tûzszakasz, amely legalább 1200 m2 alapterületû és az alábbi kritériumokat együttesen teljesíti:
a) rendeltetéstõl függetlenül, nagylégterû földszintes tetõtér nélküli épület,
b) átlagosan 4 m feletti belmagasságú épület,
c) az épület, vagy a tûzszakasz alapterületének legfeljebb 25%-a kétszintes,
d) egybefüggõ teret képezõ helyiségeket és legfeljebb az épület, tûzszakasz alapterületének 10%-áig 1200 m2-nél kisebb alapterületû helyiségeket tartalmaz.”
Nézzük meg, mit jelent például a III. tűzállóság esetén látható C REI 15 követelményérték:
 C – a födémszerkezet tűzvédelmi osztálya
Az osztályba sorolást az MSZ EN 13501-2/2008 szabvány szerint kell elvégezni, úgynevezett SBI teszttel, a képen látható módon.
R – teherhordó kapacitás
Egy teherhordó elem vizsgálati próbatestének azon képessége, hogy elviseli a vizsgálati terhet anélkül, hogy túllépné mind az alakváltozás mértékére, mind a sebességére vonatkozó meghatározott kritériumokat. Percekben kifejezett időtartam, amely alatt a próbatest folyamatosan fenntartja képességét a vizsgálat során alkalmazott vizsgálati teher megtartására. Mivel a stabil állapot eléréséig viszonylag gyors lehajlások fordulhatnak elő, a lehajlási sebesség kritériuma nem alkalmazható, amíg a lehajlás az L/30 mértéket meg nem haladja.
A vonatkozó MSZ EN 1363-1:2000 szabvány szerint a teherbírás hiányát jelenti mindkét következő kritérium meghaladása tetőfödémek esetén:
-          lehajlási határérték: D= L2/400d mm és
-          a lehajlási sebesség határértéke ΔD/Δt = L2/9000d mm/min
ahol L a próbatest szabad fesztávja mm-ben, d a nem tűzhatásra tervezett állapotban a keresztmetszet nyomott zónájának szélső szála és a húzott zónájának szélső szála közötti távolság mm-ben.
 E – integritás
Egy térelhatároló szerkezeti elem vizsgálati próbatestének azon képessége, hogy egyoldali tűz esetén megakadályozza lángok vagy forró gázok áthatolását és a lángok megjelenését a tűznek ki nem tett oldalon. Percekben kifejezett időtartam, amely alatt a próbatest folyamatosan fenntartja elválasztó funkcióját a vizsgálat folyamán anélkül, hogy:
a)      a vonatkozó szabvány szerint alkalmazott vattalap meggyulladását okozná, vagy
b)      a vonatkozó szabvány szerinti résmérő eszközök behatolását lehetővé tenné, vagy
c)      tartós lángolást eredményezne.
 I – szigetelés
Egy térelhatároló szerkezeti elem vizsgálati próbatestének azon képessége, hogy egyoldali tűz esetén meghatározott szintekig korlátozza a tűzmentett felület hőmérséklet-emelkedését. Percekben kifejezett időtartam, amely alatt a próbatest folyamatosan fenntartja elválasztó funkcióját a vizsgálat folyamán anélkül, hogy a tűzmentett felületen olyan hőmérsékletek alakulnának ki, amelyek vagy:
a)      az átlaghőmérsékletet a kezdeti átlaghőmérséklet fölött több mint 140 ºC-kal meghaladják, vagy
b)      bármely helyen ( beleértve a tapintó hőelemet ) a kezdeti átlaghőmérsékletet több mint 180 ºC-kal meghaladják.
 
Folytatás következik.

 

Szerző: chauvin  2012.06.07. 15:37 Szólj hozzá!

Címkék: spektrum magazin építés tűzvédelem szigetelés lapostető

A bejegyzés trackback címe:

https://farsangterv.blog.hu/api/trackback/id/tr674571858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása