Nyílászáró a lapostetőre - nyitás az ég felé

újabb részlet az Építés Spektrum májusi számából

Hazánk építőiparának története során sok olyan előkép vésődött be az emberek köztudatába, amelyek a megszokott megoldásokat előnyösebbnek mutatják az újító szándékúaknál. Jó példa erre a lapostetők, azon belül is a felülvilágítók helyzete. Nagyon sok szakember a lapostetőt problematikusan kivitelezhetőnek, a rá helyezett felülvilágítót pedig egyenesen épületszerkezeti öngólnak tartja.

Példák sokasága mutatja azonban, hogy a lapostetőnek nem kell egy hasznosíthatatlan, a környezettel való kapcsolatot minden tekintetben lezáró nehéz sapkának lennie. Természetesen nem a falba vagy a tetősíkba épített nyílászárók mintájára kell elképzelni a lapostető felülvilágítóját, inkább egy kis méretű, modern formavilágú üveg kupolaként.

A VELUX hőszigetelt felülvilágító kupolákban a tetőtéri ablakokban már megszokott hőszigetelő üvegezés található, így kompromisszumok nélkül lehet ablakunk a lapostetőn is. A külső edzett üvegréteg a külső, míg a ragasztott belső üveg a beltéri biztonság szempontjából fontos eleme a rendszernek. Az üvegezés egésze kiváló UV-védelmet biztosít és minimalizálja a hőveszteséget. A hőszigetelt felülvilágító kupolák üvegezésén ugyanakkor értékes hőenergia jut a belső térbe, vagyis olyan szoláris hőnyereséghez jutunk, amely korábban lapostetős épületeknél nem volt jellemző. A felülvilágító kupolák PVC lábazatának profiljai belül is hőszigeteltek, megfelelő beépítés esetén jelentősen csökkentve a hőhidak mértékét.

A formatervezésnek köszönhetően a VELUX hőszigetelt felülvilágító kupolák nagymértékben csökkentik a kívülről érkező zajhatásokat. Az eső vagy a jégeső kopogása nem teszi tönkre az éjszakai pihenést, vagy nyomja el a zenehallgatás élményét. Míg egy hajszárító zaja 80 dB, egy átlag beszélgetésé 60 dB, a felülvilágító kupolán kopogó esőcseppek zaja 46 dB, nyitható akril kupolával történő kialakítás esetén. Ez a gyakorlatban a szállodai lakószobákkal szemben támasztott követelményeknek felel meg.

A szerkezet hőátbocsátási tényezőjét két féleképp értelmezhetjük. Ha kupolaként tekintünk az elemre (kék szaggatott), felülete nagy lesz, így összességében a hőátbocsátási tényezője kiemelkedően jó. Ha azonban csak a lapostetőn levő nyílásra vonatkoztatunk (piros szaggatott), az érték leromlik, de 1,4 W/m2K értékével még így is napjaink ablakainak színvonalán van.

A lehetőségek széles skálája az induló állítást támasztja alá: a lapostetőbe épített nyílászárók kivitelezhetőek, elérhetőek, és sok esetben messzemenően indokoltak.

 

 

Szerző: chauvin  2012.06.10. 13:18 Szólj hozzá!

Címkék: ablak nyílászáró lapostető tetőablak velux hőnyereség fénykút

A bejegyzés trackback címe:

https://farsangterv.blog.hu/api/trackback/id/tr974576669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása