A Győr történelmi Belvárosát átszelő, Budapestet Béccsel összekötő főút közvetlen közelében elterülő városrészt 3 nagy tér tagolja. Ezek a Dunakapu tér, a Színház tér, és a Széchenyi tér, melynek keleti oldalán áll a Lloyd Palota. A három tér között áramlik, vibrál a Belváros pezsgő élete, az üzleti, kereskedelmi és kulturális funkciójú épületek között árnyas teraszokkal szabdalt sétálóutcák nyílnak.

lloyd 046.jpg

A Lloyd palota helyén a legkorábbi írásos emlékek szerint már a XV. században is egy robosztus, vendégfogadóként funkcionáló épület állt. A jelenlegi épület pontos építésének időpontja bizonytalan, 1809-ben már 3 szintes volt, és egy 1845-ös festményen már a Mária oszlop is látható. 1886-ban teljesen megváltozott, radikális átépítésen esett át az épület. Ezt az átépítést a kor iparosítást és modernizálást előrevetítő vonulata szorgalmazta, de érezhető az épület bővítésének egyértelmű szándéka is. Az épület először egy déli oldalszárnyat kapott, a főhomlokzata pedig átépült klasszicista stílusban. A tető teljesen átépült, a manzárdtető helyett a háromszög alakú timpanon mögé szerkesztett alacsony hajlású tető látható.

Később az északi oldalszárny bővítése is megtörtént, ennek lefedése alacsony hajlású tetővel történt, mert az északi szárny 1,5 méterrel szélesebb, mint a déli. Így az épületre korábban jellemző szimmetria teljesen felborult, melyet modern eszközökkel, optikai módon vissza kellett állítani.

A Lloyd épület sorsa tehát a sok átépítés miatt nagyon mozgalmas, ugyan műemléki környezetben áll, de maga nem áll védelem alatt. Az elmúlt évtizedben olyan módon romlott és torzult az épület, hogy tovább nem lehetett beavatkozás nélkül hagyni. Nem volt azonban konszenzus arról, az épület történelmének mely fázisa tekinthető véglegesnek, ezáltal a helyreállítás milyen épületet kell eredményezzen. Építészeti és műemléki szervezetek vezetőivel való konzultáció alapján egyértelmű döntés született, a Lloyd épület legfényesebb korszakát tekintve  „kialakult állapotnak”, így az 1845-1907 közötti állapot visszaszerkesztésére került sor.

Lloyd 150.JPG

Az épület alagsora a vasbeton alaplemez fölött 2 mm PVC talajvíz elleni szigetelést kapott. Ezt a 70-140 cm között változó vastagságú meglévő pincefal kétoldali drénlemez felületszivárgói egészítették ki, kellő víz- és párazárást biztosítva az idős épület alapzatának. Az alagsori helységek funkcióinak függvényében greslap, olajálló burkolat, illetve simított beton burkolatok illetve felületképzések készültek, szükség esetén üzemi és használati víz elleni kiegészítő szigeteléssel.

Az alagsor fölötti födém részben a meglévő porosz süveg födém felújításából, és akusztikai szempontból fontos kiegészítéséből, részben újonnan készült födémszakaszokból áll, illetve egy szakaszon a meglévő dongaboltozat került felújításra. A felsőbb szinteken is jellemző volt a meglévő födémszerkezetek meghagyása, és korszerűsítése, ahol pedig szükséges volt, monolit vasbeton illetve Porotherm gerendás födém épült.

A tetőszerkezet teljes felújításon esett át, ennek keretében HEB rendszerű acél tartószerkezet épült, 10/20 cm-es szaruzattal, kőzetgyapot hőszigeteléssel. Az átszellőztetett tető állókorcos fémlemez héjazatot kapott, így megjelenése visszafogott maradt, de minőségében magas színvonalú épületté vált.

lloyd16.jpg

A Lloyd Palota újjáépítése nyomán a Széchenyi tér, és Győr városa egy újabb ékkővel gazdagodott. A történelmi változások bemutatásával, annak finom ábrázolásával a régi-új épület elegánsan hirdeti sorsának jobbra fordulását.

Szerző: chauvin  2012.07.23. 16:27 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farsangterv.blog.hu/api/trackback/id/tr524673253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása