Ökoház Ajkarendeken

Lehetséges-e a tradicionális vályogépítészet, és a legmodernebb passzívház-technológia harmonikus ötvözése? A válasz: igen. 

Az ajkarendeki passzívház a kelet-nyugat tengelyű telek felső, északi oldalhatárára került elhelyezésre. Az udvari oldal délre tájolt, így a passzívház követelmények és a népi építészet „józan paraszti” elvei könnyedén teljesíthetőek volt. A benapozás mellett a lenyűgöző bakonyi panorámára való nyitást, illetve a szerves lakás-kert kapcsolat megteremtését tartotta fontosnak Major Attila tervező és tulajdonos. A telek eleje és vége között jelentős, 9 méteres a szintkülönbség.


A tervezési koncepció egy olyan túlkapásoktól mentes, „egészséges” családi házat célzott meg, amely ugyan a passzívház követelményeket igyekszik teljesíteni, viszont a merev megfelelési kényszer helyett az ökologikus gondolkodást részesíti előnyben. Ahol csak lehetett, környezetbarát, természetes, vagy újrahasznosított anyagok kerülnek felhasználásra.

Az épület telepítése a letisztultság jó példája. Az utcáról közelíthető meg a garázs, ami teljesen függetlenítve lett az épület termikus burkától, markánsan elkülönül. A lejtős telek kínálta a részben alápincézett kialakítást, ami viszont csorbította az amúgy kompakt, egyszerű, felesleges kiugrálásoktól, tördelésektől mentes épülettömeget.

A téglalap alaprajzot csak a nappali minimális visszahúzásával törte meg a tervező, szélvédelmet adva az erkélynek és a pince szinti terasznak. A szél elleni védelemre nagy szükség lesz a gyönyörű panorámájú, de szeles dombháton, erre a helyiek is felhívták a figyelmet. Valamennyi lakóhelyiség tökéletesen benapozott lesz. A tervezett ház mind árnyékolástechnikában, mind a felhasznált szigetelőanyagok, nyílászárók minőségének és mennyiségének tekintetében messze felülmúlja a jövő évtől szigorodó műszaki előírásokat is.

A tervezés megkezdése előtt az épület helyén felmérették a Hartmann vonalakat és vízereket. A szobák és fekhelyek elhelyezésénél ez is figyelembe lett véve. A hálószobák alatt nem készült acélhálós aljzatbeton, ami megzavarhatja a föld természetes erővonalait, itt a válaszfalak gerendarácsra ülnek, a vízszigetelést és az aljzat stabilitását dombornyomott műanyag lemez biztosítja.

Az épület alapozása hagyományos beton sávalap. A pincefalak vasbeton helyett kerámia fallal készültek, a pince fölötti födémnél kerámiabetétes rendszerrel csökkentették a bekerülő beton mennyiségét. A földszinti teherhordó falak kerámia pillérekkel kiegészített, minősített vályog  Forrástéglával készültek.

A földszinti födém látszó fa gerendás, hajópadló borítással, a padlás igény esetén utólag beépíthető. A pincefalaknál és lábazatoknál megúszhatatlan volt a műanyag polisztirol használata, de a vályogfalak szigeteléséhez már természetközeli cellulózszigetelés kerül felhasználásra, ami a fal és a falra szerelt fa tartóváz hátszerkezetű lágyfarost burkolat közé fog kerülni.

A vizes helyiségek talajjal érintkező padlója polisztirol szigetelést kap, de a lakó részeken és egyéb helyeken a hajópadlót tartó faváz közé faőrlemény, cellulóz esetleg kender szigetelés kerül majd. A fafödém párazáró fóliát, 6 cm agyagtapasztást és vastag szabadon hagyott cellulózszigetelést kap. A lakás padló U értéke: átlagosan 0,15 W/m2K, a fagyhatár alatt a pincefalaké 0,16 W/m2K, de a lábazat, a földszinti falak és födém hőátbocsátási tényezője a 0,1 W/m2K-t is eléri, illetve meghaladja. A nyílászárók speciális fa tokszerkezetűek, 3 rétegű nagy fénybeeresztési képességgel ellátott üvegezéssel.

Az árnyékolást növelt ereszkilógás, valamint a nappali nagy nyílásainál konzolos előtető biztosítja, illetve a lakóhelyiségek ablakai lamellás árnyékolót, zsaluziát kapnak. A válaszfalak a vizes helyiségekben kerámia, a lakószobákban vályog anyagúak. A legtöbb helyiség belső falára vályog vakolat kerül mely pigmentált vékony felső rétege további festést már nem igényel.

A tervezett hőcserélős kompakt légtechnikai rendszer központi egysége a Gépészeti helyiségbe kerül. Minden lakóhelyiségbe frisslevegő befújás, a konyha és vizes helyiségekben pedig elszívás történik. A ház melegvíz ellátását is ez a kompakt készülék oldja meg egy beépített levegős hőszivattyúval. A frisslevegő beszívása egy 40 m hosszú légkollektoron keresztül történik, amin keresztül télen előmelegszik, nyáron pedig lehűl a beáramló levegő. Ellentétben a „műanyag” passzívházakkal, ahol tavaszi-őszi időszakban sem javasolják a szellőztető gép kikapcsolását, itt bármikor kikapcsolható a gép. Mivel egy nagyon jó páraszabályozó belső vályog tömeggel rendelkezik az épület, ezért biztosan nem fog befülledni. Természetesen ebben az esetben gondoskodni kell a gravitációs szellőztetésről.  Továbbá kevésbé lesz érzékeny a lökésszerű hőtermelésre, például, ha vendégek jönnek, nem kell „party” fokozatra kapcsolni a szellőztetőt, mint a szokványos passzívházaknál. A nappaliba egy zárt rendszerű külső légbevezetésű, fatüzelésű mini kandalló kerül biztonsági fűtésként és főként hangulatelemként. A csapadékvíz a tetőről egy 30 m3–es vasbeton ciszternába kerül, amely főként a telek alsó részébe kerülő biokert locsolására szolgál majd.

Az építkezés során fontos szempont volt a szelektív hulladékgyűjtés, így összességében alig egy konténer felhasználatlan építkezési hulladék keletkezik. A vályogtéglák vágása során keletkező törmelék a vályog vakolatba kerül, így hulladék nem keletkezik belőle. Összességében elmondható tehát, hogy az alaposan átgondolt tervezés és megvalósítás minden szempontból egy fenntarthatóbb, és környezetbarátabb épületet eredményezett, amely követendő példaként szolgál.

Szerző: chauvin  2011.12.09. 13:28 Szólj hozzá!

Címkék: kompakt fenntartható árnyékolás szellőztetés készülék vályogtégla vályog hőcserélő energiahatékony passzívház forrástégla ökologikus

A bejegyzés trackback címe:

https://farsangterv.blog.hu/api/trackback/id/tr843450695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása