A folyamatos fejlődés útját járja hazánkban az épületautomatizálás, mely szemben a nagyobb épületfelügyeleti rendszerekkel elsősorban a megrendelő kényelmi igényeit hivatott kielégíteni. A legkülönfélébb megoldásokkal találkozhat az épületautomatizálás iránt érdeklődő, mind a rendszerek kiépítésével, mind azok műszaki tartalmával kapcsolatban. A Domintell rendszer funkciói, lehetőségei a magánépítkezések piaca számára kínálnak kedvező megoldást.

A legtöbb épületautomatizálási rendszer a kényelmi alapfunkciók megvalósítására épít, kiegészítve egyéb extrákkal. A leggyakrabban világítások időzített, ciklikus, illetve környezeti feltételektől függő vezérlését, fényerő szabályozást, fényállapotok tárolását/előhívását, redőnyök, reluxák és egyéb motoros árnyékolók automatizált vezérlését tartalmazzák.

A cél: minél praktikusabban kialakítani a rendszert annak érdekében, hogy a használó a lehető legkevesebb beavatkozással elérhesse a kívánt állapotot.

Fali panel 1.jpg

Az épületautomatizálási rendszerek kiépítésénél a hagyományos villanyszereléstől eltérően csillagpontos kiépítést kell alkalmazni, ami azt jelenti, hogy minden áramkört, amit vezérelni szeretnénk (világítás, redőny, sötétítő, fűtés/hűtés szelepek, gépészeti vezérlés, locsoló mágnesszelep,…) csillagpontosan ki kell vezetékezni az épületben elhelyezett egy vagy több központi kapcsolószekrénybe és a beavatkozókat (kapcsolók, nyomógombok, érintőképernyős felületek,...), érzékelőket fel kell fűzni egy ún. buszrendszerbe.

Az épületben található összes világítási áramkört az épületautomatizálási rendszer vezérli, ahol az egyes helységekben a kapcsolt világítási áramkörök mellett fényerőszabályzott áramkörök is megtalálhatók, így akár egyetlen gombnyomással elérhetők különböző világítási-hangulat képek, ahol az egyes áramkörök megadott idő alatt elhalványulnak vagy éppen felerősödnek egy megadott fényerősségre, így nincs szükség az egyes áramkörök kapcsolgatására egyesével, hanem különböző állapotok állíthatók be (pl. TV nézés, olvasás, vacsora, buli, barátok,…).

A fényerőszabályzással olyan lehetőségek is elérhetők, hogy pl. éjszaka ha mosdóba vagy konyhába megyünk beállítható egy ún. útvonal fény, ahol a közlekedőben, fürdőben, WC-ben, konyhában egy halvány fény kísér el minket, így nem zavarja a szemet a nagy fényerő és ezt az útvonal fényt bekapcsolhatjuk egy ágy melletti nyomógombról, vagy a riasztórendszerrel és a mozgásérzékelővel kombinálva automatikusan előhívhatjuk mozgás hatására. Gyerekszobában  altatás után egy gombnyomással beállítható távozáskor egy 30 perc alatt fokozatosan elhalványuló fény. Jellemzően kültéri világítások esetén használható ki igazán a különböző időzítések lehetősége, pl. naplemente után 30 perccel felkapcsolnak a kerti lámpák és pl. 11-kor automatikusan lekapcsolódnak vagy ugyanígy időzíthetők a karácsonyi világítások, ahol a rendszer decemberben-januárban automatikusan felkapcsolja minden évben a kültéri díszvilágításokat a megadott időpontban mindenféle külső beavatkozás nélkül. Természetesen a lehetőség adott, hogy egy központi érintőképernyős kezelőn vagy akár egy hordozható Apple vagy Androidos eszközről (akár az interneten keresztül) az előre beállított időzítéseket módosítsuk, letiltsuk, engedélyezzük.

Android.jpg

Az adott épületben a nyílászárók motoros redőnnyel lettek felszerelve, melyek az adott helységekből nyomógombokról kezelhetők alap esetben, de a tulajdonos kérésének megfelelően több helyen létezik egy-egy nyomógomb, amely az összes redőnyt illetve a szintek összes redőnyét vezérli az épületben. Ezen felül a hálószobák kivételével napfelkelte után 35 perccel automatikusan felmennek a redőnyök, így nem kell ébredés után egyesével végigmenni az épület helységein, hogy felhúzzák a redőnyöket. Természetesen ugyanez az automatikus funkció este is elérhető, ahol pl. a teraszajtók kivételével az összes redőny lemegy automatikusan naplemente után. Ezen alap redőnyvezérlési funkciókon felül a hőmérséklet érzékelők is kombinálva vannak az adott helységek redőnyeivel, így engedélyezés esetén a redőnyök a helység hőmérsékletétől függően automatikusan besötétítenek így megakadályozva a helységek túlzott felmelegedését.

A gépészeti rendszerekkel összhangban az ilyen rendszerekkel teljes helységenkénti fűtés- és hűtésvezérlés érhető el függetlenül a fűtés/hűtés típusától (padló, radiátor, fal, mennyezet, Fan-Coil, klíma). A helységenkénti fűtés- és hűtésvezérlés azt jelenti, hogy minden egyes vezérelt helységben beállítható egy a helység használatától függő akár naponta különböző hőmérsékleti profil, ami alapján a rendszer automatikusan kezeli az adott helységek kívánt hőmérsékletét a helységhez tartozó fűtés/hűtés körök vezérlésével.

Az épületautomatizálási rendszer szoros kapcsolatban áll a kiépített riasztórendszerrel is, ami azt jelenti, hogy pl. a riasztó rendszer beélesítésekor lekapcsol az összes világítás, kikapcsolnak a vezérelt dugaljak (pl. vasaló). Tartós távollét esetén a fűtés- és hűtésrendszer átvált távollét módra. Hazaérkezéskor a riasztórendszer kikapcsolásakor az előszobában, közlekedőben halvány fény fogad minket, halk zene szólal meg az épületben, szükség esetén felhúzódnak a redőnyök. A riasztórendszer mozgásérzékelői is felhasználhatók világításkapcsolásra pl. az éjszakai útvonal fények aktiválásához, így nem szükséges külön buszos mozgásérzékelők alkalmazása. Természetesen az beállítható, hogy a mozgásérzékelők csak este, sötétedés után kapcsolják fel az adott világításokat, útvonalfényeket.

Szerző: chauvin  2012.06.24. 21:48 Szólj hozzá!

Címkék: fény automatizálás épület riasztó világítás fűtés redőny gépészet intelligens otthon

A bejegyzés trackback címe:

https://farsangterv.blog.hu/api/trackback/id/tr34608833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása