23. Biokandalló - tényleg működik?

Egyre többet hallani különféle "bio" termékekről, legyen szó élelmiszeriparról, háztartási eszközökről, vagy akár ruházatról. A "bio" kifejezés sok hasonló divatos jelzőhöz hasonlóan definiálatlan, szabadon értelmezhető. Kandallók esetén a bio előtag nem a termék környezettudatos előállítására, nem is a természetközeli anyaghasználatára, de még csak nem is a tradicionális működési elvére vonatkozik. A biokandallóban bioalkohol elégetése zajlik, ezt a hagyományos tüzelőanyagoktól eltérő volta miatt nevezik bio terméknek.

 

Egy hagyományos építésű családi ház kifűtésére 8-10 biokandalló is szükséges lehet, belátható tehát, hogy 3 kW-os teljesítményükkel nem elsődleges fűtési célokat szolgálnak ebben a környezetben. Egy passzívház minimális fűtési hőigényének kielégítésére viszont elegendőek lehetnek.

A biokandallóban levő alkohol széndioxiddá és vízzé ég el. Ez részben előnyös, ugyanis a mesterséges szellőzéssel ellátott helységek levegőjét gyakran érezni száraznak. A szén-dioxid kibocsátás pedig két-három gázrózsa kibocsátásának felel meg, az említett mesterséges szellőztetés mellett ez semmilyen problémát nem jelent.

Mindazonáltal a biokandalló nagy mértékben design elem, a nappalit szervező dísztárgy. Az építészeti szándéknak megfelelően létezik szabadon álló, bátorszerű biokandalló, illetve falhoz, vagy akár falra szerelt változat is. Néhány kilogramos tömege miatt mobil eszközről beszélhetünk, amely semmilyen kimenő vagy bejövő összeköttetést nem igényel (kémény, gázbekötés, stb).

Összességében tehát tökéletes megoldásnak nevezhetnénk a hagyományos kandallóknál sokkal olcsóbb, az épület termikus burkát meg nem törő fűtési rendszert, egy hibája mégis van. Ez pedig a nyílt láng. Gyerekes családokban a kandalló eleve csak gyerekek által el nem érhető helyen üzemeltethető, de bármilyen elrendezés esetén kiemelt figyelemmel kell lenni a lakás légterében lobogó lángra. Nem elhanyagolható továbbá, hogy a jellemzően krómacél kandalló keret lesz a hőleadó felület, tehát használat közben felforrósodik. Bár nem hallani biokandallók által okozott tűzesetekről, valószínűleg a szélesebb fogyasztói térhódítás ezeket a szomorú eseményeket is meg fogja hozni. Az óvatosság tehát minden tűz üzemű szerkezet esetén továbbra is alapelv.

A biokandallót elsősorban dekorációs elemként ajánlom, fűtési teljesítményét hagyományos építésű házban elhanyagolhatjuk. Passzívházak kiegészítő fűtéseként pedig általában beépítésre kerül elektromos fűtőpanel, így ott is inkább tartalék fűtés szerepét tölti be.

 

Szerző: chauvin  2012.02.23. 10:25 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farsangterv.blog.hu/api/trackback/id/tr994184141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása