Green House – Az energiatudatos irodaház szigetelése – csapadékvíz szigetelések

A Green House a magyar irodapiac legzöldebb ingatlanfejlesztési projektje, és egyben az első budapesti irodaház, amely a LEED tanúsítási rendszer platina szintjén előkvalifikálta magát.

A projekt valamennyi fejlesztési fázisában a legmodernebb környezetvédelmi megoldások és zöld technológiák kerülnek alkalmazásra annak érdekében, hogy az épület ökológiai lábnyoma, valamint az energiafelhasználás és CO2 kibocsátás minimalizálható legyen.

Ehhez elengedhetetlen, hogy az épület termikus burka, valamint az ezt védő szerkezetek alaposan átgondoltak és jól kivitelezettek legyenek. A legjellemzőbb direkt fizikai hatás, amely az épületet éri, a csapadék. Mivel az épület fokozottan zöld megoldásokat alkalmaz, a szerkezetek védelmén túl a csapadékvíz összegyűjtése is fontos szempont.


Az irodaépület záró födémszerkezete trapézlemezből készül az üzemszerűen nem járható könnyűszerkezetes részen, illetve vasbeton födémpallókból a járható illetve zöldtetős részeken. Ennek megfelelően a szigetelésekkel szemben támasztott követelmények, a külső megjelenés és a rétegrendek is eltérőek.

A könnyűszerkezetes tetőn egyenes rétegrendű lágyított PVC lemez csapadékvíz szigetelés, és tűzrendészetileg megfelelő kőzetgyapot hőszigetelés készül. Ezeknél a szerkezeteknél különös gondot kell fordítani a párazáró réteg kialakítására, mely a trapézlemezek illesztési hézagain és a szerelt szerkezeten keresztül lejátszódó filtrációs hőveszteség miatt is kiemelt jelentőségű. A pára elleni védelmet és légzárást 0,4 mm vastag polietilén fólia párazáró réteg biztosítja az átlapolásban fektetett 1,5 mm vastag PVC lemezen felül.Az épületrész hővédelmének lényeges részét képező tetőfödém hőszigetelése alsó és felső síkon elhelyezett, mechanikailag rögzített 2*10 cm vastagságú szálas kőzetgyapotból készül. A födémterhelés mérséklése, és a hőszigetelő képesség növelése érdekében a lejtésképzés 2 cm-ről indított, ékbe vágott polisztirol lejtésképző elemekből készül.

Az általános tetőfelületen a szigetelés pontralejtetett, a vízelvezetés belső, szívott rendszerű víznyelőkkel történik. A csapadékvíz szigetelés a felső tölcsér gyári PVC gallérjához hegesztéssel felületfolytonos rögzítésre kerül, a födémáttörés hézagai PUR habkitöltést kapnak. A tetőrétegrend ilyen módon összefüggő és vízhatlan termikus burkot képez.


A fordított rétegrendű tetőfelületeken üzemszerűen járható, illetve extenzív zöldtető kerül kialakításra.

A rétegrend adottságai miatt itt extrudált polisztirolhab hőszigetelés alkalmazása indokolt. A polisztirol táblák és a PVC csapadékvíz elleni szigetelés közé a rétegeket elválasztó, a szigetelés alátétrétegét képező polietilén filc kerül, a lágyított PVC és a polisztirol közötti anyag-összeférhetetlenség miatt.

A legújabb hőszigetelési követelményeket is teljesítő 16 cm-es polisztirolhab táblára 20 mm domborulatmagasságú felületszivárgó kerül, a csurgalékvizek elvezetése céljából. A szigetelés pontralejtetett, a vízelvezetés belső, gravitációs rendszerű, műanyag lemez gallérozású egytölcséres víznyelőkkel történik ezeken a tetőfelületeken. Az összegyűjtött vizet aztán az ingatlanon telepített nagy mennyiségű növény locsolására használják fel.

Az épület homlokzati attikafalai egységesen szerelt szerkezettel készülnek, szigetelésük a tetőhöz illeszkedően fordított vagy egyenes rétegrendű. A homlokzati hőszigetelés tűzvédelmének biztosítása érdekében a zöldtetők felmenő szerkezetektől, így az attikáktól is 35-50 cm kavicssávval elválasztandóak. Ez a sáv a tűzvédelmi megfontolásokon túl a csapóeső mérsékléséről, a vegetáció szerkezettől való elválasztásáról, valamint a felületszivárgó részleges kiszellőzéséről is gondoskodik.

 

Szerző: chauvin  2012.02.12. 21:24 Szólj hozzá!

Címkék: iroda szigetelés csapadékvíz energiatudatos leed

A bejegyzés trackback címe:

https://farsangterv.blog.hu/api/trackback/id/tr254098503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása