A Motorland elnevezésű projekt célja egy olyan autó-és motorsport kutató és fejlesztő centrum létrehozása, ahol a tesztelés, versenyzés és training mellett a kikapcsolódásra, pihenésre és kulturális szórakozásra is lehetőség nyílik. Korunk modern sportágainak műveléséhez egy high-tech kialakítású, emellett környezettudatos és megújuló energiákra alapozó központ szükséges.

A MotorLand Kiskunmajsai innovációs központja példamutatóan környezettudatos beruházás. Az ultra alacsony energiaigényű épületekhez mindössze elektromos energiaforrás szükséges. Ezt hivatott fedezni a tervezett napelempark. A napfény talán mind közül a legzöldebb energiaforrás, gyakorlatilag korlátlan mennyiségben, környezeti aggályok nélkül áll rendelkezésre. A bővíthetőséget is szem előtt tartva tervezett napelempark a létesítmény energia-szükségletének nagy hányadát képes fedezni, ezzel már középtávon is megtérítve jelentős fenntartási költségeket.

A gazdasági környezetet figyelembe véve minden nagyobb projektnél kiemelt hangsúlyt kell kapjon az üzemeltetés, illetve a zöld üzemeltetés kérdése. Egy ekkora létesítmény energiaszükséglete hatalmas anyagi terhet jelentene a mindenkori üzemeltetőnek. Ennek mérséklésére készül a terven látható szélkollektor- és napelempark. Az így megtermelt villamos áram kiegészülve a korszerű passzívház technológiával töredékére csökkenti az egész létesítmény külső energia igényét.

A komplexum főbb elemei:

Technikai sport sziget: Gyorsasági motoros pálya, motokrossz, gokart

Extrém sport sziget: BMX, Mountain bike, gördeszka

Kutatás-fejlesztési, innovációs sziget

Tenisz és focipálya sziget

Napelem- és szélkerék park

Szerző: chauvin  2011.11.26. 11:37 Szólj hozzá!

Címkék: napelem fenntartható motorsport szélkerék energiatudatos komplexum

A bejegyzés trackback címe:

https://farsangterv.blog.hu/api/trackback/id/tr113412849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása