Körültekintően kell eljárnia az embernek, ha egy meglévő lakóépületet akár bővítéssel, akár felújítással korszerű épületté szeretne alakítani. Nem csak a tervezéskori precizitás, de a kivitelezés folyamatos felügyelete is elengedhetetlen.

Nyíregyházán nemrégiben ilyen projektre került sor, és a tapasztalatok szerint kellő odafigyeléssel lehetséges. A tervezés problémáin túlmenően egy sor kivitelezéskor kiderülő, és megoldandó helyzet áll elő. A meglévő 50 cm-es vályogfallal épült épületrész bővítése 30 cm-es hőszigetelt tégla falazattal folyamatos műszaki vezetői munkát igényelt.

Az új és régi alaptestek szigetelése, a dűbelezés helyett tapasztott hőszigetelés alkalmazása és a szokásos passzívház-nyílászárók illetve gépészet alkalmazása lehetővé tette egy ilyen több komponensű ház egységesként való működését.

Bár a passzívház-minőség ilyen peremfeltételek mellett csak sokkal nagyobb beruházással elérhető, a későbbre ütemezett esővíz- és szürkevíz hasznosító rendszer, a napkollektoros előmelegítő és az energiatakarékos LED világítás mindenképp az ország energetikai „felső tízezrébe” emeli az épületet.

A tervezés során minden esetben - felújítás esetén pedig főképp - mérlegelni kell az egyszeri beruházási költség növekedésének illetve a későbbi fenntartási költség mérséklésének fontosságát.

 

 

 

Szerző: chauvin  2011.10.12. 14:35 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farsangterv.blog.hu/api/trackback/id/tr363297454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása